Příběh

Láska ke koním a touha objevovat možnosti lidského potenciálu, to jsou základní body našeho příběhu a jeho hlavních kapitol – HorsemanshipBrain Academy.

V oboru vzdělávání a poradenství působíme už od roku 1994. Hlavou a srdcem naší společnosti je Kateřina Kufová – jednatelka, zkušená školitelka, původní profesí biochemička a „zaříkávačka“ koní.

Koně, rodina a Horsemanship

Ke koním Kateřinu přivedl manžel, který byl reprezentantem v moderním pětiboji. K jejímu životu koně neodmyslitelně patří. Syn Jan Kuf, také pětibojař, po vzoru svého otce reprezentuje ČR, má pěknou řádku úspěchů a sbírku medailí, mezi kterými září i zlato z mistrovství světa a Evropy. Zúčastnil se OH v Riu v roce 2016 a cílí i na OH v Tokiu.

Jan Kuf

Věděli jste, že si závodníci v pětiboji losují svého koně až před závodem a mají 20 minut na to, aby se na něj napojili, navázali s ním vztah a vytvořili dokonalou rovnováhu respektu a důvěry? Totéž se učí účastníci našich kurzů Horsemanship Academy.

Jak se Kateřina dostala k horsemanshipu?

Vše začalo přibližně před deseti lety setkáním s kolegyní Lenkou Vrabcovou, koňařkou tělem i duší, která provozuje útulek pro odložené koně. Seznámila Kateřinu s metodou horsemanshipu, vyškolila ji a společně začaly pořádat kurzy. Nyní vycházíme z principů horsemanshipu, které vznikly v USA. Zakladateli jsou Monty Roberts a Pat Parelli. Postupně se náš tým rozšířil o další kolegy a kolegyně horsemany.

„Nikdy mne nepřestane fascinovat moment seznámení člověka s koněm. Když vidím, jak někdo, kdo se koně bál, poznává čistotu a ušlechtilost tohoto krásného zvířete a žasne nad tím, že ho kůň dokáže perfektně přečíst. Občas se stává, že se účastník kurzu do koně natolik zamiluje, až si chce nakonec jednoho koupit,“ říká Kateřina.

Od biochemičky k Brain Academy a firemnímu vzdělávání

Rozvoj mozku Kateřinu vždy zajímal. V programu Brain Academy využívá své znalosti biochemie a zkušenosti z práce s lidmi – v HR managementu a vzdělávání. Začínala soft tréninky pro rozvoj mozku.

Velký zlom přišel s přístroji fungujícími na principu EEG. „Představte si, že najednou získáte okamžitou zpětnou vazbu na to, co se ve vašem mozku děje ve chvílích soustředění. Nebo když se jen domníváte, že se soustředíte,“ popisuje Kateřina. U klientů získal největší oblibu přístroj Mindball měřící funkce mozku pomocí kuličky, se kterou pohybujete po desce pouze silou soustředění. Žádná kouzla nebo esoterika, jen fyzika. Úžasné je, že na monitoru účastníci tréninku hned vidí, jaký mělo jejich soustředění průběh a co je rušilo.

Na vývoji metod tréninku mozku se významnou měrou podílela vrcholová sportovkyně PaedDr. Dagmar Rambová, která biologickou zpětnou vazbu studovala, využívala při své sportovní kariéře a později i při tréninku svěřenkyň v oddílu sportovní gymnastiky. Dagmar je zkušená HR manažerka, školitelka a koučka. Společně s Kateřinou vytvořily vlastní unikátní postup, který je kombinací skupinového tréninku a individuální práce na přístrojích.

21. století je označováno jako století mozku. Ti, kdo svůj mozek dobře znají a ví, co mu svědčí a co mu škodí, budou o krok napřed. Žijeme v době, kdy na nás v jeden moment působí řada rušivých podnětů, proto je soustředění naprosto zásadní funkcí, od které se odvíjí vše ostatní – schopnost učení, rozhodování nebo organizování.

Pojďte ji trénovat s námi!